30.08.2018.

Kupnja prve pile

Snaga i težina

Ako niste iskusni korisnik motorne pile, radije odaberite laganiji model zato što je takav model jednostavan za upotrebu. Stručni korisnici koji rade cijeli dan u šumi isto će radije uzeti motornu pilu manje težine.

Trebate paziti i da je nova motorna pila dovoljno snažna za posao kojem je namijenjena. Ako ćete raditi teške poslove, potrebna vam je snažnija motorna pila s odgovarajućom reznom opremom. Većina stručnim ovlaštenih zastupnika moći će vam pomoći u odabiru prave veličine.

 

Vibracije mogu uzrokovati ozljede

Ako ste profesionalac, važno je paziti da motorna pila ima niske vibracije kako biste smanjili opasnost od ozljeđivanja svojih ruku. Ali čak i ako samo povremeno koristite motornu pilu, niske vibracije omogućuju ugodniju upotrebu. Više informacija o vibracijama motornih pila potražite na vibration calculator.

Benzin ili baterija?

Motorne pile na benzin najbolji su izbor ako radite veliki broj sati u šumi zato što sa sobom ne trebate nositi dodatne baterije. Ali ako obavljate poslove u vrtu, električna motorna pila jest savršen izbor za vas. Ako dobijete dvije baterije, dok jednu koristite, drugu možete puniti. Električna je pila praktična i udobna za koristiti zato što proizvodi manje vibracija i buke. I ne morate se brinuti o isparavanjima i emisijama.

Što trebate provjeriti dok kupujete motornu pilu:

1) Emisije

Većina zemalja ima stroge propise o emisijama s kojima stariji modeli motornih pila često nisu usklađeni. Provjerite je li vaša motorna pila u skladu s takvim propisima radi vaše sigurnosti i sigurnosti okoliša.

2) Ravnotežu

Provjerite ima li motora pila dobru ravnotežu i sjeda li vam dobro u ruci. Mijenjanje mjesta držanja motorne pile treba biti lako i bez gubitka ravnoteže; to će vam uvelike pomoći tijekom rada s motornom pilom.

3) Sigurnost

Sigurnost je jedno od najvažnijih pitanja koje morate uzeti u obzir kada kupujete motornu pilu. Pazite da pila ima sigurnosne značajke koje su dobro provjerene za smanjivanje rizika od ozljeda. I uvijek koristite zaštitnu opremu kada radite s motornom pilom.

4) Održavanje

Kako biste uštedjeli vrijeme na održavanju svoje motorne pile, pazite da su vam zračni filtar i pumpa za gorivo lako dostupni i da možete lako zategnuti lanac.