30.08.2018.

Učinkovit rad na vrućini i velikim nadmorskim visinama

Nalazimo se u planinama blizu jezera Rainbow, tek 40 kilometara zapadnije od grada Redding u Sjevernoj Kaliforniji koja se nalazi na zapadnoj obali SAD-a.

Jaime Wagenfuhr sjedi za upravljačem utovarivača. Diže i sprema velika debla na hrpu čekajući da ih kamioni odvezu s planine po krivudavim i prašnjavim cestama.

Jaime je započeo raditi u šumi pukom slučajnošću. Živio je i radio u Los Angelesu neko vrijeme, no, odlučio se vratiti kući. Trebao je posao pa se javio prijatelju kojem je bio potreban netko tko zna koristiti motornu pilu.

“Rezultati su vidljivi svakim danom”

“To je bilo prije 30 godina, ali ja sam i dalje ovdje.”, kaže sa zadovoljstvom. No, danas Jamie Wagenfuhr vodi vlastiti posao.

“Volim biti vani i okružen ovakvim ljepotama”. Težak je ovo posao ali je zabavan i koristan. Rezultati ovakve vrste rada vidljivi su svakim danom.

Njegov sin Graham se slaže sa svojim ocem. On je u šumi odmalena te je postepeno i on naučio ovaj posao. On je jedan od ljudi koji obaraju i krešu stabla prije nego što se izvuku iz šume kablovima koji su pričvršćeni za teške strojeve.

Vremenski uvjeti težak su izazov

“Pa tko ne bi zavolio ovo mjesto?”, kaže Graham, gledajući prema dolini i pritom istovremeno oštreći lanac na jednoj od motornih pila.

“Dok vas istovremeno okružuju prekrasna priroda i zelenilo na svakom koraku, teški uvjeti ipak ovdje vladaju. Postoji mnogo stabala koja su potencijalna opasnost, te u svakom trenutku obaranja mogu postati smrtonosne zamke ako pogrešno procijenite”, kaže Jaime.

Klimatski uvjeti su također veliki izazov. Temperature ljeti ovdje nerijetko idu i preko 50 stupnjeva. Također postoje razlike i u visini. Jedan će tjedan Jaime, Graham i ostali iz ekipe raditi u dolini, a drugi će najvjerojatnije morati krenuti na mnogo veće visine.

Prilagođava se visini, temperaturama i gorivu

Kako bi se suočila s promjenjivim vremenskim uvjetima, motorna pila Husqvarna 562 XP AutoTune postala je dio standardne Wagenfuhrove mašinerije. AutoTune je opcija koja uvijek osigurava optimalne performanse motora tako što automatski prilagođava rasplinjač prema trenutnim vremenskim uvjetima.

Motor se fino podešava prema visokim ili niskim visinama i temperaturama. Također osigurava da motor radi savršeno ako se mijenjaju razne vrste goriva. (npr. gorivo sa većim udjelom etanola)

“Obično kada radimo na visini iznad 1300 m, gdje se nalazimo i sada, moramo prilagoditi motor. No, sada to više ne treba. Motorna pila će se sama prilagoditi i raditi bez problema na tim visinama”, kaže Jaime.

“Motorna pila uvijek starta brzo i radi glatko. Također, puno je oštrija nego mnogo drugih motornih pila iste veličine”, kaže Graham

Koriste Husqvarna pile već 25 godina

Wagenfuhri koriste samo Husqvarna motorne pile. Husqvarna je Jaimeu zapela za oko jer je prije mnogo godina njegov punac kupio rabljenu motornu pilu od Husqvarne kako bi pilio drva.

“Što se mene tiče, Husqvarna proizvodi odlične pile već 25 godina. Troškovi su vrlo mali jer se te pile vrlo rijetko kvare. Ako morate konstantno mijenjati pile. nikad nećete pokrenuti svoj posao kako spada.” kaže Jaime

“Mnogo nam znači kada uz sebe imamo motornu pilu koja uvijek radi. To je vrijeme – to je novac. Sve funkcionira kako bi i trebalo što vam dopušta da radite efikasno”, dodaje Graham

Iako je to težak posao, radni uvjeti su se značajno poboljšali zadnjih godina. Kada je Jaime Wagenfuhr počinjao sa svojim poslom, tada ovdje još nisu ni postojale ceste.

“Svaki dan nam je trebalo dva sata da dođemo u planinu i da počnemo obarati stabla”, kaže Jaime

Šta mislite, koliko dugo ćete još biti drvosječa?

“Vjerojatno sve dok neću moći više nastaviti. No, još sam prilično mlad pa do toga sigurno neće doći tako brzo. U drugu ruku, htio bih biti potpora svom sinu ako želi nastaviti naš posao u budućnosti”.